• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 21 °C
  • Manisa 17 °C
  • Denizli 18 °C
  • Antalya 21 °C

Serbest Bölgelerdeki Firmalar Da Kendi Enerjisini Üretebilecek

Serbest Bölgelerdeki Firmalar Da Kendi Enerjisini Üretebilecek
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun Resmi Gazete'de yayımlanan kararı ile Serbest Bölgeler’de faaliyet gösteren şirketlerin kendi tüketimleri için elektrik üretmelerine imkân tanınmasına ilişkin karar olumlu karşılandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun Resmi Gazete'de yayımlanan kararı ile Serbest Bölgeler’de faaliyet gösteren şirketlerin kendi tüketimleri için elektrik üretmelerine imkân tanınmasına ilişkin karar olumlu karşılandı.

Buna göre elektrik piyasasına ilişkin mevzuat kapsamında serbest bölgelerde Ticaret Bakanlığı’nın olumlu görüş verilmesi kaydıyla, sadece kendi ihtiyacını karşılamak üzere, elektrik üretim faaliyetinde bulunmak isteyen tüzel kişilere önlisans veya üretim lisansı verilecek. Üretim lisanslarına konu tesislerde ihtiyaç üzerinde elektrik üretilmesi durumunda ise bu elektrik hiçbir şekilde satışa konu edilmeyecek.

 “İTHAL KAYNAKLARA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK”

Kararı değerlendiren İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, Organize Sanayi Bölgelerinden sonra serbest bölgelerde faaliyet gösteren şirketlerin öz tüketimlerini destekleyecek enerji üretmelerinin önemine dikkat çekerek, “Ticaret Bakanlığı’mızın bu kararını mutlulukla karşılıyoruz. Finansal gücü ve imkânı olan her şirketin ve her kişinin, kendi tükettiği enerjisini üretmesine imkân tanınmasının, ülkemizin enerjide ithal kaynaklara bağımlığını azaltmada kritik önem taşıdığını düşünüyoruz.” dedi.
Serbest Bölgelerde kurulan lisanssız üretim tesislerinin, ilgili yönetmelik kapsamında tesis edileceğini hatırlatan Sevimli, şirketlerin özellikle çatı tipi güneş enerjisi santrali kurmak için arayışta olduğunu kaydetti.

 “DAĞITIM SİSTEMİNDEKİ YÜK HAFİFLEYECEK”

Lisanssız enerji üretiminin önünün daha fazla açılması ile şebeke üzerindeki dağıtım yükünün hafifleyerek daha çok lisanslı santralin sistem bağlantı noktasına dâhil olabileceğine işaret eden İZBAŞ Başkanı Eyüp Sevimli, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ülkemiz son on beş yılda yenilenebilir ve temiz enerji yatırımlarında kaydettiği ivme ile tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Güneş enerjisinde geçtiğimiz Haziran ayında 10 bin Megavat psikolojik sınırını geçtik. Bu başarımızı alkışlamakla birlikte, daha alınacak çok yolumuzun olduğunu belirtmek istiyoruz. Güneşlenme oranı bizden yüzde 60 daha az Almanya’nın, güneş enerjisi kurulu gücünün bizden yedi kat fazla olması üzerinde düşünmemiz gereken bir gerçektir.”
 
İZBAŞ GES’E 10 MİLYON TL YATIRIM YAPTI
 Avrupa’nın en büyük rüzgâr türbin kanadı fabrikasına ev sahipliği yapan İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ), bazı depolarının çatısına kurarak devreye aldığı Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesine 10 milyon TL yatırım yaptı. Toplam 6 bin metrekare alanda kurulan 600 kW kurulu gücündeki santralde, bin 740 adet panel kullanıldı. İZBAŞ öz tüketiminin bir bölümünü bu santralden karşılarken, karbon ayak izinin azaltılmasına katkı sağladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.