• BIST 8895.18
  • Altın 2238.926
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.0937
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 18 °C
  • Manisa 15 °C
  • Denizli 16 °C
  • Antalya 22 °C

Stres Kanser Yapmaz

Stres Kanser Yapmaz
Stresin doğrudan kanser artırıcı bir etkisinin bulunmadığını belirten

Stresin doğrudan kanser artırıcı bir etkisinin bulunmadığını belirten Özel İzmir Avrupa Cerrahi Tıp Merkezi Genel Cerrahi Doktoru Yrd. Doç. Dr. M. Kasım Arık, meme kanserinin giderek artan bir hastalık olduğunu vurgulayarak erken teşhisin önemine vurgu yaptı. Meme kanseri değil teşhiste geç kalmak öldürür ifadesini kullanan Arık, “Egzersiz, uygun gıda alımı, zararlı bağımlılıklardan kaçınmak gibi güncel hayatımızda ufak tefek fakat etkili değişikliklerle bu kanseri yenmemiz mümkündür.” dedi.

Her 8 kadından birini hayatının bir döneminde meme kanserine yakalandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Arık, “Kanserin tüm türleri olumsuzluk ifade etse de kadınların hayatında ciddi değişiklik ve etki yapan kanser türü kuşkusuz meme kanseridir. Çünkü meme bir kadının hem cinsiyetini hem de doğurganlığını simgeleyen organlardan biridir. Doğası gereği kadınlık sembolü olan bu organın  kanseri diğer kanserlerden farklı olarak çok ciddi bedensel ve ruhsal değişikliklere yol açmaktadır. Teşhisinde geç kalındığı takdirde hem organ kaybı hem de uzun ve yorucu bir süreç kadınlarımızı beklemektedir.” dedi.

MEME KANSERİNİN ÇIĞ GİBİ ARTIŞI

Meme kanserindeki artışa dikkat çeken Dr. Arık sözlerine şöyle devam etti:

“Kadın memesi ergenlik, hamilelik, doğum ve her ay tekrarlayan adet görme döneminde birkaç hormonun uyarıcı etkisine maruz kalmaktadır. Bu hormonların süt kanalları ve destek dokuları üzerinde çoğaltıcı ve büyütücü etkileri vardır. Doğal olarak bu hormonlara ve değişimlere daha erken ve uzun sürede maruz kalan kadınlar daha sık meme kanserine yakalanmaktadır. Şöyle ki; ilk adet görme yaşı daha erken olanlarda, sık adet görenlerde ve daha geç menopoza girenlerde meme kanserinin sıklığı artmıştır. Bilinen en önemli faktörler arasında ışın tabir edilen radyasyon ile temas bazı durumlarda riski 70 kata kadar artırmaktadır. Tek defalık düşük radyasyondan çok sık ve yüksek doz radyasyon alınması özellikle genç yaştaki meme kanserlerini tetiklemektedir. Günümüzde birçok elektromanyetik cihazın radyasyon yaydığı bilinmesine karşılık küçük dozlarda olduğundan kanseri artırıcı etkisi henüz ispatlanamamıştır.”

‘ŞİŞMANLIK VE ALKOL RİSKİ ARTTIRIYOR, STRESİN KANSERE ETKİSİ YOK’

“Alkol, Östrojen diye isimlendirilen hormonun mekanizmasını etkilediğinden alkol kullanımının fazlalığı kanser riskini de artırmaktadır. Keza çağımızın hastalığı kabul edilen şişmanlık da aynı şekildedir. Vücuttaki yağ oranın yüksekliği bu hormonun üretim ve vücutta kalma süresini artırır. Hipertansiyon ve şeker hastalığının nispeten meme kanserini artırdığı bilinmektedir. Her ne kadar halkımız arasında stres kanser yapar diye bilinse de stresin doğrudan kanser artırıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Baskı altındaki eski kölelik toplumlarında kölelerden çok onları yöneten aşırı beslenmiş ve alkol kullanan yönetici sınıfında  kölelerden daha fazla meme kanseri bulunmaktaydı. Bilinmesi gereken şudur ki stresin kanserle mücadelede olumsuz etkisi olduğu aşikârdır.”
 
ERKEN TEŞHİSİN TEDAVİDEKİ ÖNEMİ

Erken tanı ve önemini anlatan Dr. Arık, “Kanserlerin  birçoğunda kanserin boyutu önemlidir. Dolayısıyla erken saptanan meme kanserleri daha küçük olacağından tedavisi daha başarılı ve kısa sürmektedir. Ayrıca geciken kanserler başka organlara sıçrama yapabilir. Sadece memede kalan ve çapı küçük olan bir kanser ile yakın veya uzak başka organlara sıçrayan, büyük boyuttaki kanserler arasında tedavi çok farklıdır. Ülkemizde henüz yeterli sağlık bilinci oluşmadığından maalesef birçok vaka gecikmiş olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğitimin ilk basamağından sonuna kadar temel koruyucu alışkanlıkların öğretilmesi meme kanseriyle mücadelede ilk basamak olmalıdır. Her kadın kendini muayene etmeyi ve bunu yaşantısı boyunca devam ettirmeyi öğrenmelidir.”

Meme kanserinin giderek artan bir hastalık olduğunu, erken tanı ve tedavinin öneminin yeterince anlatılması gerektiğinin altını çizen Arık, "Egzersiz, uygun gıda alımı, zararlı bağımlılıklardan kaçınmak gibi güncel hayatımızda ufak tefek fakat etkili değişikliklerle bu kanseri yenmemiz mümkündür. Unutmayalım meme kanseri değil geç kalmak öldürür.” diye konuştu.  /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.