• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Manisa 23 °C
  • Denizli 27 °C
  • Antalya 21 °C

Tarkan konserinin İzmir’e katkısı 100 milyon lira

Tarkan konserinin İzmir’e katkısı 100 milyon lira
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü nedeniyle düzenlediği, milyonlarca İzmirlinin katılımıyla seyirci rekoru kırılan sahne şovu ve Tarkan konserinin İzmir ekonomisine katkısı 100 milyon TL olarak hesaplandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü nedeniyle düzenlediği, milyonlarca İzmirlinin katılımıyla seyirci rekoru kırılan sahne şovu ve Tarkan konserinin İzmir ekonomisine katkısı 100 milyon TL olarak hesaplandı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin kurtuluşun 100’üncü yıldönümü olan 9 Eylül 2022 günü düzenlediği rekorlara sahne olan kutlamaların şehir ekonomisine sağladığı katkı da aynı ölçüde büyük oldu. Kutlamalar için Kordonboyu’na akın edenlerin sayısı milyonları bulmuş, Türkiye'de bugüne dek sergilenen en büyük sahne şovlarından biri olan, artırılmış gerçeklik destekli işgal ve kurtuluşun canlandırıldığı interaktif teatral gösteri Alsancak Limanı'ndan Konak'a kadar yüzbinlerce kişiye görsel şölen yaşatmıştı. Kentin kurtuluşunun 100’üncü yılı kutlamaları tarihe geçecek megastar Tarkan konseriyle son bulmuştu. İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından katılımın olduğu konserin ulaşım yeme içme, konaklama gibi birçok kategoride İzmir ekonomisine 100 milyon TL’ye yakın katkı sağladığı tespit edildi.

4 başlıkta yapılan harcamalar araştırıldı
Konsere katılım ve konserin kent ölçeğinde yarattığı ekonomik etkiyi ölçen İzmir Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan kapsamlı araştırma, Kordon bölgesindeki kutlamaların şehrin tarihsel merkezindeki ekonomik faaliyetlere büyük bir katkı sağladığını ortaya koydu.
9 Eylül 2022’de tarihindeki Tarkan konseri ve 100’üncü yıl gösterilerinin İzmir ekonomisine etkisini hesaplayan araştırma; ulaşım, yeme/içme, perakende ve konaklama olmak üzere dört farklı kategorideki ekonomik faaliyetlere odaklandı.

Ulaşım harcamaları incelendi
Yapılan ekonomik etki analizinin ilk kategorisini ulaşım harcamaları oluşturdu. Bu kategorinin ekonomik etkisinin hesaplanması için konser günü şehirdeki toplu ulaşım araçları ve taksilere ilişkin talep incelendi.
Toplu ulaşım araçları için İzmir Büyükşehir Belediyesi Açık Veri Portalı’nın sunduğu veriler kullanılırken, günlük taksi seferi sayısı için ise İzmir Ulaşım Ana Planı Sonuç Raporu’ndan faydalanıldı. Bu çerçevede konser günü toplu ulaşım araçları ve taksi kullanımı neticesinde oluşan net ekonomik etki 2 milyon 605 bin TL olarak hesaplandı. TÜİK enflasyon verilerine göre güncellenmiş ekonomik etkinin ise 3 milyon 235 bin TL olacağı tahmin ediliyor.

Yeme içme etkinlikleri 16 milyon TL katkı sağladı
Konser günü yeme-içme etkinliklerinin sağladığı ekonomik etkiyi ölçebilmek için telekom operatörleri tarafından sağlanan kişisel yıllık gelir verileri ile TÜİK verilerinden faydalanıldı.
Yapılan hesaplama sonucu Tarkan konserinin gerçekleştiği gün yeme-içme etkinliklerinin oluşturduğu ekonomik etki, Eylül 2022 – Nisan 2023 arasındaki enflasyon verilerine göre 16,4 milyon TL olarak hesaplandı.
Yapılan araştırmada konser günü perakende faaliyetlerinin sağladığı ekonomik etkiyi ölçebilmek için Türkiye’deki turizm gelirlerinin kategorilere dağılımı ile yeme-içme ve perakende alışverişlerden elde edilen gelir arasındaki bağlantılar incelendi.
Bu çerçevede perakende faaliyetlerin konser günü oluşturduğu ekonomik etkinin enflasyon verilerine göre güncellenmiş değerinin 3,3 milyon TL olduğu düşünülüyor.

Rekor etki konaklamada
Ekonomik etki analizinin dördüncü ve son kategorisini ise konaklama harcamaları oluşturuyor. Bu çerçevede Tarkan konserine şehir dışından gelen katılımcılardan şehirde konaklamayı tercih edenlerin ekonomide yarattıkları etki hesaplandı. Konum verileri, turizm konaklama anketleri ile TÜRSAB tarafından sağlanan konaklama fiyat endekslerinden faydalanıldı.
Bu çerçevede artan konaklama talebinin yarattığı ekonomik etkinin enflasyon verilerine göre 47,2 milyon TL ile 57,7 milyon TL arasında olduğu hesaplandı.
Bu dört kategori üzerinden yapılan hesaplamalara göre, 9 Eylül 2022 tarihindeki etkinliklerin İzmir’de yaratmış olduğu ekonomik etkinin TÜİK enflasyon verilerine göre 70 milyon 236 bin TL ile 80 milyon 728 bin TL arasında olduğu hesaplanıyor. Tarkan konserinin diğer sektörler üzerinde yarattığı pozitif etkiler de dikkate alındığında, konserin toplam ekonomik etkisinin 100 milyon TL seviyesinde olduğu değerlendiriliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.