• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 27 °C
  • Manisa 28 °C
  • Denizli 30 °C
  • Antalya 24 °C

İzbaş’a Bir Destek De Menemen Ticaret Odası’ndan

İzbaş’a Bir Destek De Menemen Ticaret Odası’ndan
Menemen Ticaret Odası (MTO) Yönetim Kurulu, Meclis Başkanı ve üst yönetimi, İzmir Serbest Bölgesi’ni (İZBAŞ) ziyaret ederek, Menemen Serbest Bölgesi ihalesine ilişkin açılan davaya tam destek verdi.

Menemen Ticaret Odası Meclis Başkanı Erdinç Cengiz, Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Süsoy, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mustafa Nazlıgil ve Akif Meydancı, Yönetim Kurulu Üyeleri Erdem Şahin, Fatih Ertuğ, İsmail Tuna, Genel Sekreter Gönül Orun ve Meclis Üyelerinden oluşan heyet; İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli’den dava sürecine ilişkin kapsamlı bilgi aldı.

 “DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE ÇİT KOMŞUSU İKİ SERBEST BÖLGE YOK”

Ziyarette konuşan MTO Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Süsoy, İzmir’in yeni sanayi ve konut alanlarının kentin kuzey aksında yoğunlaştığına dikkat çekerek; ilçede planlı, altyapısı tamamlanmış ve tarım alanlarını işgal etmeyen sanayi bölgelerinin oluşmasına tam destek verdiklerini kaydetti.
Süsoy, 30 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete’de “Menemen Serbest Bölgesi” olarak ilân edilen 1 milyon 501 bin metrekare büyüklüğündeki arazinin,genişleme alanı olarak İZBAŞ’ın sınırlarına dâhil edilmesi için iki yılı aşkın süredir görüşmelerin sürdürüldüğünü hatırlattı.
Dünyada ve Türkiye’de birbirine çit komşusu iki serbest bölge örneğinin olmadığına sözlerine ekleyen İzzet Süsoy; bölgenin İZBAŞ dışında farklı bir işletici firma tarafından işletilmesinin hem kamu yönetimine ve potansiyel yatırımcılara hem de işletici firmaya telafisi ve aşılması imkânsız sorunlar yaşatacağına işaret etti.


 “AKLIN, MANTIĞIN VE KAMU YARARININ GEREĞİ”

Menemen Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Süsoy, şu değerlendirmeyi yaptı:
“İZBAŞ’ın en büyük ölçekli üyelerimizden birisi olması sebebiyle Oda olarak biz de bu konunun tarafıyız. Meclis Üyelerimiz Sayın Levent Balkara ve Sayın Mehmet Eriten aynı zamanda İZBAŞ’ın Yönetim Kurulu’nda görev yapmaktadırlar. Yaşanan sorunun aklıselim yoluyla çözülmesi noktasında Ticaret Bakanlığımız ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) başta olmak üzere ilgili tüm kuruluşlarımıza görüşlerimizi iletiyoruz. Menemen Serbest Bölgesi olarak ilan edilen alanın İZBAŞ’ın genişleme sahası olması aklın, mantığın ve kamu yararının gereğidir. Nitekim Menemen Belediyesi tarafından yapılan ihaleye, İZBAŞ dışındaki 18 serbest bölgeden tek bir kurucu ve işleticisi şirket girmemiştir.  Sadece serbest bölge olarak işletilebilecek bu sahada, ihale bedeli birlikte düşünüldüğünde 2 Milyar TL’nin üzerinde altyapı yatırımıyapılacaktır. Bu ölçekte bir yatırımı, serbest bölge işleticisi deneyimi olmayan bir firmanın yapması imkânsızdır. Bu zorlama girişimde bulunulması halinde hem kamuya hem de uzun vadeli bakış açısı ile yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı sermeyeli yatırımcılara telafisi imkânsız zararlar verilebilir. Serbest bölgeler mevzuatı, ülkemizin en karışık mevzuatları arasındadır. Bu süreci yönetecek firmanın; finansman yapısı, kadro ve kurumsal yapılanmasıylahazır olması gerekir. İZBAŞ bünyesinde yatırımları olan ve yeni yatırımlarını da genişleme sahasında yapmayı düşünen üyelerimiz, hukuki süreç netleşmeden karar alamamakta ve yatırımlarını erteleme yoluna gitmektedirler. Oysa ülkemizin, İzmir’imizin ve Menemen’imizin planlı alanlarda, çevre ile dost, tarım arazilerine zarar vermeyen yatırımlara çok acil ihtiyacı vardır. Pek çok bilinmezle dolu olan bu sürecin netleşmesi için, iş dünyasının içinden gelen ve sorunlarımıza son derece vakıf olan yeni Ticaret Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat’ın inisiyatif almasını talep ediyoruz.”

 “İZBAŞ’IN DEĞİL, TİCARET BAKANLIĞI’NIN MENFAATLERİNİ KORUYORUZ”

Menemen Ticaret Odası heyetine süreç hakkında bilgi veren İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli ise uzun yıllardır üyesi oldukları Oda’nın ziyaretinin, kendileri için büyük bir moral kaynağı olduğunu belirtti. İZBAŞ’ın Ticaret Bakanlığı’ndan ayrı bir yapı olarak düşünülemeyeceğini vurgulayan Sevimli, Ticaret Bakanlığı’na atanan Prof. Dr. Ömer Bolat’ı en kısa sürede ziyaret ederek, süreçle ilgili kapsamlı bilgi sunacaklarını söyledi.
Menemen Belediyesi’nin gerçekleştirdiği ihaleye ilişkin tüm süreci kamuoyu ile şeffaflık ilkeleri içerisinde paylaştıklarını sözlerine ekleyen Sevimli, “Biz aslında İZBAŞ’ın değil, bağlı bulunduğumuz Ticaret Bakanlığı’mızın, arazinin sahibi olan komşumuz Menemen Belediyesi’nin ve nihayetinde beytulmalın gerçek sahibi olan vatandaşlarımızın menfaatlerini koruyoruz. İZBAŞ’ta yatırımı olan ve bu alanda yatırıma hazır olan firmalarımız, hukuki süreç netleşene kadar bekleyiş pozisyonuna geçtiler. Bu sürecin kazananı olmayacağını şimdiden görüyor ve dile getiriyoruz.” dedi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.