• BIST 9712.86
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Manisa 27 °C
  • Denizli 29 °C
  • Antalya 29 °C

Türkiye’de İlk Kez 7 Yaşındaki Çocuğa Box Teknik Uygulandı

Türkiye’de İlk Kez 7 Yaşındaki Çocuğa Box Teknik Uygulandı
Ayşe, kasksız bisiklete bindi ve bir kaza geçirdi. Üst çenesi hasar gördü ve dört dişi de döküldü

Ayşe, kasksız bisiklete bindi ve bir kaza geçirdi. Üst çenesi hasar gördü ve dört dişi de döküldü. Türkiye’de ilk defa 7 yaşındaki çocuğa kazada çene kemiği hasar gördüğü için box teknik uygulandı. Kendi dişleri 18 gün dışarıda bekletildikten sonra yeniden yerine yerleştirildi.

Ayşe Zümra Subaşı, 7 yaşında. Geçtiğimiz bayramda ailesi ile birlikte tatil için İstanbul’dan Balıkesir'e giden Ayşe, parkta bisiklete biniyordu. Karşısına çıkan insanlara bakarken manevra kabiliyetini kaybetti ve yere düştü. Ağzı kan dolmuştu. Ön dört dişi de dökülmüştü. Durumu ağırdı, sadece dişleri düşmemişti, çene kemiği de hasar görmüştü. İlk müdahale Balıkesir’de yapıldıktan sonra Subaşı ailesi hemen İstanbul'daki Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer’e ulaştı. Dr. Nihat Tanfer, Ayşe'nin tedavisi için Subaşı ailesinden kopan dişleri istedi. Ancak kazanın üzerinden 18 saat geçmişti.

KAHRAMAN ABİ PARKTA DÜŞEN DİŞLERİ ARADI

Ayşe'nin abisi Muhammed Emir Subaşı, bisikletine binip hemen kazanın olduğu parka gitti. O sırada işçiler parkı temizlemeye başlamışlardı. Abi, parkı temizleyen işçileri durdurdu. Kan izlerini takip ederek önce bir tane dişi buldu. Diğer dişleri de yine orada çalışan bir abinin yardımıyla buldu. Muhammet Emir Subaşı, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Dişlerini bulduktan sonra kardeşimi nasıl mutlu edeceğimi düşünerek sakin kaldım. Dişleri ararken gecikseydim temizlik görevlileri belki de dişleri ağaçların arasına süpüreceklerdi. Abilere durmalarını, kardeşimin dişinin orada düştüğünü ve onları aradığımı söyledim. Onlar da bana süpürge verdi, bende kan izlerini takip ederek ve süpürgeyi yerde sürükleyerek dişleri buldum.”

PSİKOLOJİSİ BOZULDU

Anne Fatma Subaşı ise olayın şokunu kolay atlatamadıklarını belirtirken yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Ayşe'nin psikolojik olarak etkilenmesi bizi de yıktı. Ona göstermeden sessiz sessiz ağlıyordum. Tedavisi olacak mı, olmayacak mı düşüncesi bizi çok fazla kaygılandırmıştı. Türkiye’de bir ilkti bu yapılan ameliyat, o yüzden kaygımız biraz fazlaydı. Çok endişe etmemize rağmen çok güzel bir sonuçla karşılaştık. Üç gün sonrasında Ayşe'nin şişleri tamamen inmeye başladı, yemek yeme başladı, neşesi yerine geldi.”

TUZLU SU İYİLEŞMEYİ HIZLANDIRDI

Baba Ömer Selim Subaşı ise, “Nihat hoca özellikle tatile gitmemizi, Ayşe'nin havuza değil bol bol denize girmesini, tuzlu suyun onun için doğal bir gargara olacağını ve ağzını tedavi edeceğini söylemişti. İkinci günün akşamında şişlikler gitmiş, sürtünmeden dolayı oluşan yaralar da iyileşmişti. 40 yıl düşünsem o an tatile gideceğim aklıma gelmezdi” diyor.

DR. NİHAT TANFER ‘SENİ OKULA DİŞSİZ GÖNDERMEYECEĞİM’ DİYE SÖZ VERDİ

Dr. Nihat Tanfer, tedavi süreci ile ilgili şu bilgileri verdi: “Ayşe'nin yüzü şiş, ağzı ve burnu ödem içindeydi. O vaziyetteyken müdahale yapılması mümkün değildi. Üzerinden 2-3 hafta geçtikten sonra dişleri yerine tekrar monte edeceğimi söyledim. O üç haftayı bekledik, bu sırada da yüzündeki ödem indi. Dişleri sütün içine koyduk. 3 buçuk saat kadar kaynattık. Sonra dişleri antibiyotikli serum fizyolojinin içine koyup muhafaza ettik. 3 hafta sonra geldiğinde Ayşe'nin şişleri inmişti. Ağzı açtığımızda röntgende gördüğümüzden çok daha farklı olduğunu; çene kemiğinin bir parçasının kopmuş olduğunu gördük. Kaybolan kemiğin yerine Box tekniğiyle kemik yaptık, PLA koyduk. Bu arada dişlerin üzerine delik delip o dişleri titanyum bir plakla osteosentez yaparak, çene kemiğine monte ettik. Sonra da üstüne kemik greftleri koyduk ve Box yaparak kapattık. Ayşe'nin hiçbir problemi olmadı; ödemleri indi. Şu anda gayet iyi, dişleri ağzında. Ayşe çok üzülüyor, ağlıyordu, “Ben bu halde okula nasıl gideceğim?” diye. Çünkü hiç dişi yoktu ve düşenler süt dişi değil, daimi dişleriydi. Bende onu okula dişsiz göndermeyeceğime dair söz vermiştim. Şimdi herhangi bir problem yaşamadan okuluna başladı ve 18 yaşına kadar bu şekilde gidecek. 18’inden sonra dişlerinin ve çene kemiğinin gelişimine göre onu değerlendireceğiz.”

Zor ve başarılı bir operasyonun ardından Ayşe, kendi dişleri ile okula başlamanın mutluluğunu yaşadı. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.