• BIST 9079.97
  • Altın 2309.877
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.0749
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Manisa 20 °C
  • Denizli 19 °C
  • Antalya 16 °C

Kas Gücüyle Yapılan Sporlar Kalbe Zararlı

Kas Gücüyle Yapılan Sporlar Kalbe Zararlı
Fazla ve sağlıksız beslenmenin sonucu olan kalp – damar hastalıkları, dünyada ölümlere neden olan hastalıkların

Fazla ve sağlıksız beslenmenin sonucu olan kalp – damar hastalıkları, dünyada ölümlere neden olan hastalıkların başında geliyor. Beslenme şeklinin kalp sağlığını doğrudan etkilediğini vurgulayan uzmanlar, fazla efor sarf ettirecek ve zorlayacak şekildeki halter, güreşvb. kas gücüyle yapılan sporların da kalp sağlığını olumsuz etkilediğinin altını çiziyor.

Dünya Kalp Federasyonu ve üye kuruluşlar tarafından düzenlenen, kalp sağlığı temasının işlendiği “Dünya Kalp Günü”, 2000 yılından bu yana, her yıl 29 Eylül’de kutlanıyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, dünyada ölümlere neden olan hastalıkların başında gelen kalp – damar hastalıklarına dair önemli bilgiler verdi.

OBEZİTE, KALP – DAMAR HASTALIKLARINI TETİKLİYOR!

“Kalp sağlığı ile beslenme ilişkisi çok nettir” diyen Prof. Dr. Mehmet Baltalı,

“Birincisi şişmanlık, birçok hastalığa neden oluyor. Bunlardan biri kalp - damar hastalıklarıdır. Kalp - damar hastalıkları, dünyada ölümlere neden olan hastalıkların başında geliyor. Şişmanlığın bu hastalıktaki rolü ise kalp krizine ve diğer kalp - damar hastalıklarına neden olmasıdır. Bunun da birincil nedenlerinden bir tanesi beslenme. Aşırı beslenmemiz, kilo almamız ve kilo almanın dışında obezite, direkt olarak kalp damar hastalıklarının risk faktörü olarak karşımıza çıkıyor. Onun dışında hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi önemli risk faktörlerinin de oluşmasına neden oluyor” dedi.

YAĞLI ET VE ŞEKERDEN UZAK DURUN!

Yemeklerin miktarının çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Baltalı,“Biz ne kadar yersek o kadar fazla kalp hastalığına neden olur. Beslenmenin içeriği çok önemli. Kalp - damar hastalıklarına yol açan şeyler, özellikle yağlı et veya şeker tüketimi ya da kimyasal olarak üretilmiş şekerleri tüketmemiz hem şişmanlığa neden oluyor hem de kalp - damar sağlığında bozulmaya yol açabiliyor. Onun için birinci olarak beslenme miktarına, ikincisi beslenme içeriğine yani ne yediğimize dikkat etmemiz lazım. İkincil olarak hareketsizlik, hem kalp damar hastalığına yol açıp hem de şişmanlığa sebep olabiliyor. Spor yapmaya özen göstermemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

ZEYTİNYAĞI KULLANMAYA ÖZEN GÖSTERİN!

Prof. Dr. Baltalı, “Birincisi vücudun ihtiyacına göre, ikincisi içeriği yönünden beslenmeliyiz” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Örneğin; trans yağdan kaçınmalıyız. Trans yağ kimyasal yolla elde edilmiş yağların raf ömrünü uzatması için oluşturulmuş yağlardır. Bunların yerine özellikle sıvı yağları tercih etmemiz lazım. Tereyağı tartışılıyor çok yararlı ve zararlı bir yağ değil. Özellikle sıvı yağlardan zeytinyağını tercih etmemiz gerekiyor. Süt ürünlerine çok dikkat etmemiz gerekiyor. Etin mümkün olduğu kadar yağ oranının az olması önemli. Yağsız et tercih etmeliyiz. Yağlı etin içindeki maddeler kalp sağlığında negatif etki yaratıyor. Bir başka etken ise tuz. Tuz miktarının kalp damar hastalığına direkt etkisi gösterilmemiş olsa da tansiyon yüksekliğine yol açıyor. Tuz, tansiyon hastalığı da kalp - damar rahatsızlığı için bir ispattır. Bu nedenle miktarını kısıtlamamız lazım.

YÜKSEK TANSİYONDAN KURTULMAK İÇİN TUZ MİKTARINI AZALTIN!

Yüksek tansiyonu düşürmek için birincisi tuz miktarını azaltmak gerekiyor. Yoğurt, süt ürünleriyle beslenmek, hareket etmek ve ideal kilo dengesine özen göstermek önemli. Özellikle koşma, yürüme, yüzme gibi egzersizleri haftada en az 4 gün ve yarım saat yapmak gerekiyor.

DOKTORUNUZUN ÖNERİLERİNE KULAK VERİN!

Kalp hastası olanların öncelikle doktor kontrolünden geçmesi lazım. İkinci olarak doktorun kontrolde verdiği önerilere dikkat etmeleri gerekiyor. Kalp sağlığını korumak için yüzme, yürüyüş, tenis oynama gibi sporlar yapılabilir. Çok fazla efor sarf ettirecek ve zorlayacak şekildeki halter, güreş vb. kas gücüyle yapılan sporlar kalp sağlığını olumsuz etkiler.”

KALP HASTALIĞI RİSKİNDEN KORUNMAK İÇİN CHECK UP YAPTIRIN!

Prof. Dr. Mehmet Baltalı, “Check up’a sağlıklı bireylerin kontrol amaçlı gitmesi, kalp hastalığının risklerini ortaya çıkarmak, bu risklerle mücadele etmek ve bundan sonra geçireceği kalp hastalıklarının mümkün olduğu kadar riskini azaltmak açısından önemli” diyerek, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Özellikle 20 yaşında mutlaka gidilmesi gerekiyor. Eğer sonuçlarda bir şey çıkmadıysa, 5 yıl içinde tekrar gidilmesi lazım. Ayrıca daha fazla risk altında olanlar; özellikle 40 yaş üstü erkekler ve 55 - 60 yaş üzeri kadınların da mümkün olduğu kadar kontrol amacıyla doktora gitmesi gerekir. Erkekler daha çok risk altındadır.” /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.