• BIST 9524.59
  • Altın 2492.107
  • Dolar 32.5437
  • Euro 34.7154
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C
  • Manisa 15 °C
  • Denizli 14 °C
  • Antalya 18 °C

İlk Kez Türkiye'de Hem de İzmir'de

Yaşar Eyice

İLK KEZ TÜRKİYE'DE HEM DE İZMİR'DE

Yaşar EYİCE / Yeni Vizyon Gazetesi

*- Haberiniz bizden olsun

Daha önce çeşitli kanalar aracılığıyla uzman Bilge Keykubat’tan,  tarım özellikle zeytin, üzüm, incir konusunda yazdığı ve gönderdiği makaleleri yazarlarımız tarafından incelendikten sonra görüşlerimizi bildiremediğimiz için özür dilemiştik.

Şimdi de Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet gönderdiği mektubunda, ‘Ülkemiz zeytin ağacının anavatanı olmasına rağmen maalesef zeytinyağı tüketimimiz ve kalite bilincimiz rakip ülkelerin seviyesinde değil.

Bu milli ürünümüzün tanıtımında gösterdiğiniz yoğun ilgi için sizlere çok teşekkür ediyoruz.

Dünyanın en prestijli zeytinyağı yarışmasını ülkemize getirdik.

Bu konuda ülke çapında hem markalı ambalajlı zeytinyağı üreten kurumlarımızın haberdar olması ve yarışmaya ilgi gösterilmesi ve hem de tüketicilerimizin bilgilendirilmesi için sizlerin desteğinize ihtiyacımız var’ dedikten sonra, haber metnini eklemiş.

*- İlk kez Türkiye’de düzenleniyor

İlk Ulusal Mario Solinas natürel sızma zeytinyağı kalite yarışmasına başvurular başladı.

Mario Solinas Türkiye’nin en kaliteli natürel sızma zeytinyağlarını bekliyor.

Uluslararası Zeytin Konseyi’nin (UZK) himayelerinde, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından,’UZK Mario Solinas Türkiye; Natürel Sızma Zetinyağı Kalite Yarışması’ bu yıl UZK üyeleri arasında ilk kez ülkemizde düzenlenmektedir.

Natürel Sızma Zeytinyağı’nın kalite kritelerinin saptanmasında ve duyusal analizin kurallarının oluşturulmasında çok büyük emek veren uzman, İtalyan asıllı Prof. Mario Solinas’tır.

Prof. Mario Solinas’ı anmak ve uluslararası alanda üstün nitelikli natürel zeytinyağlarını seçmek için 2000-2001 hasat döneminden beri Madrid’de Uluslararası Zeytin Konseyi(UZK), kalite yarışması düzenlemektedir. Dünya’nın en prestijli kalite yarışması olarak kabul edilen ‘Mario Solinas Kalite Yarışması”nın ulusal bölümü olan ‘UZK Mario Solinas Türkiye; Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’ için başvurular başladı. Başvurular 10 Mart 2017 tarihinde sona erecektir.

*- En prestijli kalite yarışması

UZZK Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet, ‘Natürel Sızma Zeytinyağı yarışmaları arasında dünyanın en prestijli kalite yarışması olarak bilinen Mario Solinas yarışmasının UZK’da Ülkemizi temsil eden Türk Delegasyon Başkanı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile UZZK’nin çabaları sayesinde ulusal boyutu ile ülkemizde düzenlenmesi bizler için gurur vesilesi olmuştur.

Bu gün, bizim girişimimizin ardından Portekiz ve diğer bazı ülkeler de  ulusal Mario Solinas yarışması düzenlemek için başvuruda bulundular. Ülkemizde kalite alt yapısının geliştirilmesi, kalite algısının yaygınlaştırılması ve teşvik edilmesi adına önemli bir adım olacak bu yarışma ile aynı zamanda ülkemiz zeytinyağlarının dünyada daha etkin tanınması ve kalitemizin  bir kez daha tescil edilmesi de sağlanmış olacaktır.

Zeytinyağı üretimimizi ve ihracatımızı artırmak ve ülkemizde 1,8 kg. seviyesindeki zeytinyağı tüketimini 5 kg. seviyesine çıkarmak istiyorsak daha kaliteli zeytinyağı üretmek,  zeytinyağında kalite artışını teşvik etmek en önemli hedefimiz olmalıdır’ şeklinde açıklamalarda bulundu.

*- Önemli bir tanıtma fırsatı

Dünyada ilk defa ulusal boyutta yapılacak bu yarışmada, Uluslararası Zeytin Konseyinin tanıdığı dünyanın çeşitli ülkelerinden gelecek olan jüri üyelerinin görev alacağını belirten,  Ümmühan Tibet, ‘Ne kadar çok başvuru olursa o kadar iyi olur, herkesin şansı eşit, başvuru sahipleri böylesine prestijli bir yarışmada zeytinyağlarını tanıtma şansına kavuşacaklar.

Numunelerin kimyasal ve duyusal analizleri akredite laboratuvarlarda yapılacak, seçkin Hocalarımızın oluşturduğu  Teknik Komite tarafından uygun bulunan numuneler yarışmaya hak kazanarak uluslararası jürinin değerlendirilmesine sunulacaktır.

Yoğun meyvemsi, Orta Meyvemsi ve Hafif Meyvemsi olmak üzere 3 kategoride,  ilk 3’e giren ve mansiyon alanlar olmak üzere toplam 12 ödül verilecek.

*- Madrit’teki yarışma da İzmir’de açıklanacak

Ödüller 26-29 Nisan 2017 tarihleri arasında yapılacak olan OLIVTECH  Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı sırasında Uluslararası Zeytin Konseyi İcra Direktörü Abdüllatif Gheidera tarafından takdim edilecektir. Abdüllatif Gheidera sadece ulusal yarışma sonuçlarını değil aynı zamanda Madrid’de yapılan Uluslararası Zeytinyağı Yarışması sonuçlarını da İzmir’de açıklayacaktır.

Yani bu yarışmalarla dünya zeytinyağı sektörünün heyecanı Olivtech Fuarına taşınıyor.’ diye açıkladı.

*-  5 Yıldız Seviyesinde...

Aydın Ticaret Borsası 5 yıldız seviyesinde akreditasyon belgesini yeniledi.

12.Dönem Akreditasyon Sertifika Töreni Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde gerçekleşti.

6.Dönem TOBB Akreditasyon sistemi ile 2010 yılından bu yana üyelerine 5 yıldızlı hizmet veren Aydın Ticaret Borsası, sertifika törenine Meclis Başkanı A.Bahri Erdel, Meclis Üyeleri Erkan Aslan ve Rıza Uyar, Yonetim Kurulu Uyesi Cengiz Ulgen, Genel Sekreter V. Hakan Ünal ve Ar-Ge Kalite Sorumlusu Cansu Karabulut  katıldı.

*- Petkim bir belge daha aldı

Petkim, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından TS ISO 31000 Risk Yönetimi Doğrulama tetkikini başarıyla tamamlayarak, bu alanda TSE belgesi almaya hak kazandı.

Faaliyet gösterdiği petrokimya sektöründe pek çok alanda olduğu gibi entegre yönetim sistemiyle de fark yaratan Petkim, TS ISO 31000 Risk Yönetimi Sistemi Doğrulama Belgesi’yle risk tanımlama, değerlendirme, analiz etme ve risklerle ilgili aksiyonlar alma konularında sistematik bir yapısı olduğunu tescilledi.

*- 'Torba Kanun Teklifi' yasalaştı

TBMM Genel Kurulunda, mükelleflere vergi indirimi ve yabancılar ile gurbetçilere konut ve iş yeri satışında KDV istisnasını da içeren ‘torba kanun teklifi’ kabul edilerek yasalaştı.

Türkiye, 2017’ye hızlı girdi. Hükümetin düzenlemeleriyle beyaz eşya ve mobilyada satışlar % 50 arttı. 23 günde 2.200 konut satıldı. Dolar 3.55 TL’ye indi, turizmde rezervasyonlar başladı.

TANAP Projesi’nin yaklaşık yüzde 65’inin tamamlandığını belirten Enerji Bakanı Berat Albayrak, 2018 yılının ikinci yarısı itibarıyla boru hattının gaz ile doldurulmaya hazır hale geleceğinin altını çizdi

*-  Digiturk ve Doğuş Grubu'ndan...

Digiturk, beIN MEDIA GROUP ile Doğuş Medya Grubu arasında, Doğuş Grubu'nun sahibi olduğu kanalların satışına ilişkin görüşmeler yürütüldüğüne dair çıkan iddiaların gerçeği yansıtmadığını, bir anlaşma plânının bulunmadığını açıkladı

Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ'nin, Pakistan'ın Pencap eyaletinde kurmayı planladığı 200 megavatlık güneş enerjisi santrali (GES) için Pencap Eyalet Hükümeti ile niyet anlaşması imzaladığı bildirildi.

Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, kur ve ÖTV etkisinin fiyatlara henüz yansımadığını söyleyerek fiyatların artacağını ve otomotiv pazarında yüzde 15-20 civarı küçülme beklediklerini söyledi.

*- Bakan Özlü'den DB Enerji'ye tam not

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmir'in Torbalı ilçesinde biyodizel üretimi gerçekleştiren DB Tarımsal Enerji Tesisleri'ni gezdi. Bakan Özlü, biyodizelin hem çiftçi, hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirtti.

Türk ekonomisi için taş üstüne taş koyan herkesi desteklediklerini vurgulayan Özlü, her aşamasında çiftçiye ekonomik katkı sağlayan tesisi çok beğendiğini dile getirdi.

*- Yerli balık seferberliği

Kılıç Deniz Ürünleri, yerli balık seferberliği başlattı.

Kılıç Deniz ürünleri İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan, Norveç somonunun omega-3 yönünden zengin bir balık olduğu yönündeki açıklamaların gerçekçi olmadığını belirterek, Türkiye denizlerindeki balıkların daha zengin omega-3 değerlerine sahip olduğunu söyledi. Norveç somonunun en hızlı şekilde 9 günde Türkiye’de sofralara ulaşabildiğini dile getiren Kızıltan, balıkların bozulmaması için kimyasalla desteklendiğini ve 9 günlük bir balığı tüketmenin ne kadar sağlıklı olacağının şüpheli olduğunu kaydetti. 

Yerli balıkların ise aynı gün veya en geç 1 gün sonra sofralara ulaştığına işaret eden Kızıltan, “Hem sağlığımız hem de ülke ekonomisi için yerli balık tüketelim’ dedi.

*- Türk mutfağı uyarısı

Kuşadası’nda gerçekleşen şefler şampiyonasının jüri başkanı olan Dünya Şefler Birliği Başkanı Thomas A. Gugler, Türk mutfağının en iyi lezzetlere sahip olduğuna dikkat çekerek ‘Özünüze sahip çıkın’ uyarısı yaptı.

Zengin içeriğe sahip Anadolu mutfağının, Türk aşçısının eğitimle birlikte kalitesini yükseltmesine karşın yeni şeflerin ‘denemeler’adı altında yaptığı ‘değişimlerin’ bir dengeye oturtulması gerektiğini söyleyen Gugler;  ‘Aslında hiçbir şeyi değiştirmenize gerek yok. Örneğin İskender Kebabı, İskender Kebabıdır ya da çubuk fasülye, çubuk fasülyedir. Bunların lezzeti zaten çok güzel. Değiştirmeyin. Özünüze sahip çıkın. Bu çok önemli’  diye konuştu.

*-

***-

DİP NOT

EBSO, İŞKUR Hizmet Noktası oluyor

İŞKUR İzmir İl Müdürlüğü tarafından görevlendirilecek iş ve meslek danışmanları, haftanın belirlenecek gün ve saatlerinde Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda çalışma hayatına ilişkin faaliyette bulunacak.

EBSO’nun İŞKUR Hizmet Noktası olmasına ilişkin protokole EBSO adına Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar imza atacak.

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın, İŞKUR Hizmet Noktası olması nedeniyle, 27 Şubat 2017, Pazartesi günü  saat 10.30’da  Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda tören düzenlenecek.

*- 150 yıllık halılar bu sergide

İzmirli Ressamlar Aydın Özay ve Figen Öztürk’ün güncel eserleri ile koleksiyoner Maşuk Bağı’nın 30 yıl içerisinde topladığı antika halı ve kilimler, “resim, halı ve kilim karması” isimli sergide İzmirli sanatseverlerle buluşacak. 150 yıllık el dokuması Kafkas, İran, yörük halı ve kilimlerin görücüye çıkacağı sergideki eserler, 27 Şubat Pazartesi günü yapılacak açılışın ardından 5 gün boyunca sergilenecek.

Fiyatları 40 bin dolara kadar çıkan el dokuması halı ve kilimlerle İzmirli ressamların resimleri İzmir Ticaret Odası Sergi Salonu’nda sergilenecek.  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.